MetaPLATFORM

MetaPLATFORM 2020

CLOWN (135h)

 

 

KOHDERYHMÄ

Koulutus on suunnattu esittävän taiteen ammattilaisille tai ammattiin opiskeleville, jotka kaipaavat lisäpotkua fyysiseen ilmaisuunsa ja joita kiinnostaa oppia lisää fyysisen teatterin eri lajeista. Koulutus voi olla joillekin ensikosketus fyysiseen lähestymistapaan, toisille ruosteen poistoa ja joillekin ruosteen estoa.


KURSSIKUVAUS

Laajamittaisen ja pitkälle aikavälille sijoittuvan MetaPLATFORM-koulutuskonseptin puitteissa sukelletaan syvälle teatteriklovnerian ytimeen ja valmistetaan klovninumeroista koostuva koulutusproduktio ryhmästä nousevaa materiaalia hyödyntäen. Opetuksesta ja ohjauksesta vastaa Soile Mäkelä. 

 

Koulutuksen tavoitteena on kehittää osallistujen ammatillista osaamista ja sen toivotaan olevan myös paikka missä syntyy sähköisiä ammatillisia kohtaamisia ja mahdollisesti kipinöitä pitkälle tulevaisuuteen.

 

Ohjaajan klovnikäsityksen mukaan klovni toimii parhaiten jos sen toinen jalka on tragediassa ja toinen komediassa. Näin ollen esiintyjän omat epäonnistumiset ja naurettavat piirteet ovat hedelmällistä maaperää klovnille syntyä ja kukoistaa. Työpajassa tehdään syväluotaavaa matkaa ihmisyyden surkuhupaisuuden alkulähteelle, sinne missä jokainen homo sapiens, vuosituhannesta toiseen, löytää itsensä ällikällä lyötynä, aivan hukassa, elämän perusihmeyksien edessä. 

 

Klovniprosessi on kaikessa henkilökohtaisuudessaan aina myös ryhmäprosessi, sillä klovnia ei ole olemassa ilman yleisöä. Opettajan tarkan ja henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi työryhmällä on merkittävä osuus klovnityöskentelyssä. Klovnin tärkein ohjaaja on yleisö ja siltä tuleva välitön palaute; MetaPLATFORM:ssa työryhmä toimii aktiivisena koeyleisönä ja tukena toinen toisilleen, läpi koko koulutusproduktion.

 

Kiinnostavaa oman ihmisenä ja klovnina kehittymisen kannalta on se, että käsitys omasta naurettavuudestamme saattaa poiketa hyvinkin paljon siitä, miten muut meidät näkee. Klovnin myötä saattaa paljastua sellaisia puolia itsestä, mistä muut ovat olleet tietoisia jo kauan. Oman klovnin etsiminen on ennen kaikkea hauskaa, mutta se vaatii myös rohkeutta! Uskallusta katsoa omaa epätäydellisyyttään lempein silmin, ehkä rakastaakin hieman. 

 

Jotta klovnityöskentely ei luiskahtaisi vain oman navan kaiveluksi, niin yksi kurssitavoitteista on tutkia miten olisi mahdollista säilyttää omakohtaisuus ja samalla kuitenkin oppia viemään ilmaisu näyttelijäntyön tekniikoiden avulla universaalille tasolle, yleisölle jaettavaksi klovnerian taiteeksi. 


 

KOULUTUKSEN VAIHEET ja AIKATAULUT

 

Kesätyöpaja (60h)

Aika: 22.6–3.7.2020

Ma-pe klo 10-17 (sisältää ruokatunnin)

La-su 27.-28.6 vapaa)

 

Kymmenen päivän kesäkurssin ensimmäisellä viikolla tutustutaan ryhmään, omaan liikelaatuun ja opitaan fyysisen teatterin tekniikoita. Tässä vaiheessa apuna on mm. Lecoq-pedagogiikasta peräisin olevat neutraalinaamiot ja liikeanalyysit. Ensimmäisen viikon aikana tutkitaan myös osallistujien henkilökohtaista naurettavuutta ja synnytetään klovnit. Tekniikkana käytetään mm. Mario Gonzalezin harjoitus- ja esitysmetodeita. 

 

Toisella viikolla klovneja viedään syvemmälle ja tutkitaan henkilökohtaisuuden ja omien tarinoiden mahdollisuuksia mm. klovni-improvisaatioiden avulla. Osallistujat lähtevät ohjatusti kehittelemään improvisaatioista syntyvien aiheiden ja älyttömyyksien pohjalta oman näköistä klovninumeroa joko yksin tai ryhmässä. 

 

Kesäkurssin jälkeen osallistujat saavat mahdollisesti “kotitehtäviä” seuraavalle tapaamiskerralle.

 

Syksyn viikonloppukurssit (yht.45h)     

Elokuu: 28.–30.8.

Syyskuu: 25.–27.9.

Lokakuu: 30.10–1.11.

Aikataulu: pe 17-20:00 ja la-su 10-17:00 (sisältää ruokatunnin)

Syksyllä järjestetään kolme pitkää viikonloppukurssia, joiden aikana terävoitetään klovnitekniikkaa ja jatketaan klovninumeroiden työstöä eteen päin.

 

Harjoitusviikko (30h)     

Marraskuu: 21.–25.11

La-ke 10-17:00 (sis. 1h ruokatunnin)

        

Klovni-iltamat 

Pe 27.11 Tekninen läpimeno päivällä, illalla yleisökenraali

La 28.11. Ensi-ilta 

MetaPLATFORM koulutusproduktion iltamat koostuvat itsenäisistä 1-5 hengen klovninumeroista. Yksittäisen esityksen pituus tulee olemaan maksimissaan 15-20 min. Esitykset ovat teatteritekniikaltaan mahdollisimman kevyitä, mutta sisällöltään ja näyttelijäntyöllisesti hyvinkin painokkaita :)

Esitys on osa kansainvälistä Fair Saturday hyväntekeväisyystapahtumaa.


 

OPETTAJA

Soile Mäkelä on teatteriopettaja, esiintyjä ja ohjaaja, joka on käyttänyt teatterinaamioita työssään vuodesta 1996 lähtien. Mäkelä on freelancer teatteriopettaja, sekä toimii perustamassaan Teatteri Metamorfoosissa esiintyjänä, ohjaajana ja kouluttajana. Lisäksi hän vastaa Metamorfoosin ateljee- ja koulutustoiminnan suunnittelusta. 

 

Mäkelä valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitokselta vuonna 2008. Fyysistä teatteria hän opiskeli Ranskassa ja Italiassa 1999-2002 Lecoq-pedagogiikan mukaan. Sitä ennen hän valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Helsingin taide- ja viestintäoppilaitoksesta 1999. Lisäksi hän on kolunnut naamio- ja klovneriakursseja ympäri Eurooppaa ja on elinikäisen oppimisen puolestapuhuja.  Mäkelän tärkeimmät opettajat ja innoittajat hänen omalla klovnimatkallaan ovat olleet Giovanni Fusetti, Mario Gonzalez, Pierre Byland, Philippe Gaulier, sekä La Famiglia Mäkelä ja Z. Giovanzana. 

 

Soile Mäkelä yhdistelee opetuksessaan mm. ranskalaisesta Lecoq-pedagogiikasta peräisin olevia lähestymistapoja sekä quatemalalaisen Mario Gonzalezin näyttelijäntyön harjoitus- ja esitystekniikan metodeja. Omassa pedagogiikassaan Mäkelää kiinnostaa yhdistää eletyn elämän rosoiset tarinat, ajankohtaiset aiheet ja näyttelijäntyöllinen tekninen tarkkuus. 

 

KIELI
 

Suomi tai tarvittessa englanti. 

 

KURSSIHINTA

890€ 

 

PAIKKA

Koulutustila:

Teatteri Metamorfoosi/ Point Fixe

Suvilahdenkatu 10 a 4.krs

00500 Helsinki

Kartta

 

Esitystila varmistuu myöhemmin

 

HAKEMINEN

MetaPLATFORM:iin otetaan hakemuksien perusteella max 14 osallistujaa.

Tärkeää! Tutustu kurssiaikatauluihin huolellisesti ja tarkista että voit sitoutua täysipainoisesti projektiin. 

Lähetä vapaamuotoinen, kuvallinen hakemus ja ansioluettelosi Soilelle 15.5.2020 mennessä, kiitos. soile(at)metamorfoosi.com. 

Tiedot valinnoista ilmoitetaan pe 29.5. mennessä.

Tämän jälkeen osallistuja vahvistaa paikan vastaanottamisen maksamalla kurssimaksun 1.6. mennessä. 

Peruutusehdot: Kurssilaisen sairastumisesta tai muusta syystä peruutettu osallistuminen: Mikäli peruutus tapahtuu kurssivahvistuksen jälkeen, osallistumismaksu on mahdollista saada takaisin ainoastaan silloin jos joku mahdollisella jonotuslistalla oleva ottaa peruutuspaikan vastaan.

 

OSALLISTUJAPALUTTEITA VUODELTA 2019

"Metamorfoosi tarjoaa huikeat puitteet oman klovnin syntymiseen ja siihen matkaan mitä se tarvitsee!"

"Päräyttävä oppimatka ja tärkeä kokemus klovnerian saloihin, superammattitaitoisen opettajan johdolla. Kurssin aikana tuli opittua hyödyllisiä tekniikoita ja tehtyä kasa herkullisia harjoitteita, joiden avulla tutustuminen omaan klovniin, sen synnyttämiseen ja kehittämiseen tuntui luonnolliselta. Tosi turvallinen ja kannustava yhteisö ja kasa uusia klovnikolleegoita syntyi matkan varrella. Suosittelen tätä kurssia suurella sydämellä ja naurettavalla mielellä, ja toivonkin että tästä tulisi uusinta tai mahdollisesti syventävä jatkokoulutus."

"Suosittelisin kurssia ehdottomasti! Oman klovnin urpous tuli tutummaksi, opettaja oli lämmin, tarkka ja taitava sekä ihanan tunteellinen! Opettaja auttoi tutustumaan omaan klovniin paremmin ja viemään klovnin elämää laajemmalle ja pidemmälle, mitä olisin koskaan uskonut sen ulottuvan yhden kurssin aikana. Ryhmä oli super."

"Suosittelen tätä koulutusta kaikille! Kerrankin on aikaa tutkia rauhassa, erehtyä, innostua, olla lukossa, avata lukot, onnistua, nauraa, oppia, tutustua itseensä ja klovniinsa. Oli mahtava kokonaisuus, joka antaa paljon työkaluja!"

"Kurssi oli juuri sitä mitä omaan tekemiseeni kaipasin, eli pitkäjänteistä työskentelyä saman porukan kanssa. Tutuksi tuli klovnin rakentaminen perusasioista alkaen, joka johdatti intensiivisen tutkimusmatkan kautta loppuesitykseen. Sain uusia työkaluja, lisää rohkeutta, ihania klovnikavereita sekä intoa jatkaa eteenpäin klovnerian parissa :)"

 

 

Teatteri Metamorfoosi pidättää oikeudet muutoksiin
 

KIITOS JA KUMARRUS!

MetaPLATFORM-koulutuksen pilottivuosi huipentui Clown Matinée -työpajan päätösiltamiin 30.11.2019 Annantalolla.
Tästä linkistä pääsee katsomaan esityskuvia.

Tulevan vuoden MetaPLATFORM työpajasta tiedotetaan alkuvuodesta 2020.

MetaPLATFORM 2019

CLOWN (137h)

 

PILOTTIHANKE

Teatteri Metamorfoosi lanseeraa fyysisen teatterin työpajatoimintansa rinnalle koulutusnäyttämökonseptin nimeltä MetaPLATFORM.

Tavoitteena on käynnistää  koulutusproduktioon/ iltamiin päätyvä, pitkäjännitteinen koulutusmuoto, jonka aikana on mahdollista käydä läpi ammattitaitoa syventävä ja täydentävä taiteellinen oppimisprosessi.

Tietotaitojen kerryttämisen lisäksi toivomme että koulutus synnyttäisi myös sähköisiä ammatillisia kohtaamisia ja kannustaisi uusia tekijöitä alalle.


Koulutus on suunnattu esittävän taiteen ammattilaisille tai ammattiin opiskeleville, jotka kaipaavat lisäpotkua fyysiseen ilmaisuunsa ja joita kiinnostaa oppia lisää fyysisen teatterin eri lajeista. Koulutus voi olla joillekin ensikosketus fyysiseen lähestymistapaan, toisille ruosteen poistoa ja toisille ruosteen estoa.

MetaPLATFORM koulutuksessa tyylilajit, teemat ja kouluttajat vaihtuvat vuosittain. Kesällä 2019 käynnistyvän pilottijakson tyylilajina on teatteriklovneria ja klovnikätilönä toimii teatteritaiteen maisteri Soile Mäkelä.

 

KURSSIKUVAUS

Vuoden 2019 MetaPLATFORM pilottihanke porautuu teatteriklovnerian ytimeen, missä  esitykset eivät kaihda elämän tummia sävyjä ja missä klovni syntyy näyttelijän henkilökohtaisista epäonnistumisista ja naurettavista piirteistä käsin. Tässä laajamittaisessa koulutusprojektissa tehdään syväluotaavaa matkaa ihmisyyden surkuhupaisuuden alkulähteelle, sinne missä jokainen homo sapiens, vuosituhannesta toiseen, löytää itsensä ällikällä lyötynä, aivan hukassa, elämän perusihmeyksien edessä.

 

Klovniprosessi on kaikessa henkilökohtaisuudessaan aina myös ryhmäprosessi, sillä klovnia ei ole olemassa ilman yleisöä. Opettajan tarkan ja henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi työryhmällä on merkittävä osuus klovnityöskentelyssä. Klovnin tärkein ohjaaja on yleisö ja siltä tuleva välitön palaute; MetaPLATFORM:ssa työryhmä toimii aktiivisena koeyleisönä ja tukena toinen toisilleen, läpi koko koulutusproduktion.

 

Kiinnostavaa oman ihmisenä ja klovnina kehittymisen kannalta on se, että käsitys omasta naurettavuudestamme saattaa poiketa hyvinkin paljon siitä, miten muut meidät näkee. Klovnin myötä saattaa paljastua sellaisia puolia itsestä, mistä muut ovat olleet tietoisia jo kauan. Oman klovnin etsiminen on ennen kaikkea hauskaa, mutta se vaatii myös rohkeutta! Uskallusta katsoa omaa epätäydellisyyttään lempein silmin, ehkä rakastaakin hieman.

 

Jotta klovnityöskentely ei luiskahtaisi vain oman navan kaiveluksi, niin yksi kurssitavoitteista on tutkia miten olisi mahdollista säilyttää omakohtaisuus ja samalla kuitenkin oppia viemään ilmaisu näyttelijäntyön tekniikoiden avulla universaalille tasolle, yleisölle jaettavaksi klovnerian taiteeksi.


 

KOULUTUKSEN VAIHEET ja AIKATAULUT

Koulutus jakaantuu neljään vaiheeseen:

 

1. KESÄTYÖPAJA (60h)

Aika: 24.6–5.7.2019
ma-to klo 10-17 ja perjantaisin 9-16. (La 29.6 ja su 30.6 vapaa)

Kymmenen päivän kesäkurssin ensimmäisellä viikolla tutustutaan ryhmään, omaan liikelaatuun ja opitaan fyysisen teatterin tekniikoita. Tässä vaiheessa apuna on mm. Lecoq-pedagogiikasta peräisin olevat neutraalinaamiot ja liikeanalyysit. Ensimmäisen viikon aikana tutkitaan myös osallistujien henkilökohtaista naurettavuutta ja synnytetään klovnit. Tekniikkana käytetään mm. Mario Gonzalezin harjoitus- ja esitysmetodeita.

Toisella viikolla klovneja viedään syvemmälle ja tutkitaan henkilökohtaisuuden ja omien tarinoiden mahdollisuuksia mm. klovni-improvisaatioiden avulla. Osallistujat lähtevät ohjatusi kehittelemään improvisaatioista syntyvien aiheiden ja älyttömyyksien pohjalta oman näköistä klovninumeroa joko yksin tai ryhmässä. Kesäkurssin jälkeen osallistujat saavat “kotitehtäviä” seuraavalle tapaamiskerralle.

 

2. SYKSYN VIIKONLOPPUKURSSIT (30h)

Aika: 13.–15.9. ja 25.–27.10.2019,  pe 17-20:00, la-su 10-17:00

Syksyllä järjestetään kaksi pitkää viikonloppukurssia, joiden aikana terävoitetään klovnitekniikkaa ja jatketaan klovninumeroiden työstöä eteen päin.

 

3. VIIKON HARJOITUSPERIODI ENNEN ENSI-ILTAA (42h)

Intensiivinen harjoitusperiodi ensi-iltaviikkoa edeltävällä viikolla 47. 

Aika: 18.–23.11.2019

Ma-la 10-18:00 (sis. 1h ruokatunnin) 

 

4.  CLOWN MATINÉE -työpajan päätösesitys


30.11.2019 Annantalolla klo 13-15

Lisätietoja esityksestä

MetaPLATFORM koulutusproduktion iltamat koostuvat itsenäisistä 1-5 hengen klovninumeroista. Yksittäisen esityksen pituus tulee olemaan maksimissaan 15-20 min. Esitykset ovat teatteritekniikaltaan mahdollisimman kevyitä, mutta sisällöltään ja näyttelijäntyöllisesti hyvinkin painokkaita :)

Huom: Iltamaviikolla 48 tulee olemaan myös 1-2 teknistä läpimenoa, joiden aikataulu tarkentuu myöhemmin.


 

OPETTAJA

Soile Mäkelä on teatteriopettaja, esiintyjä ja ohjaaja, joka on käyttänyt teatterinaamioita työssään vuodesta 1996 lähtien. Mäkelä on tällä hetkellä freelancer teatteriopettaja, sekä toimii perustamassaan Teatteri Metamorfoosissa esiintyjänä, ohjaajana ja kouluttajana. Lisäksi hän vastaa Metamorfoosin ateljee- ja koulutustoiminnan suunnittelusta.

Mäkelä valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitokselta vuonna 2008. Fyysistä teatteriä hän opiskeli Ranskassa ja Italiassa 1999-2002 Lecoq-pedagogiikan mukaan. Sitä ennen hän valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Helsingin taide- ja viestintäoppilaitoksesta 1999. Lisäksi hän on kolunnut naamio- ja klovneriakursseja ympäri Eurooppaa ja on elinikäisen oppimisen puolestapuhuja. Mäkelän tärkeimmät opettajat ja innoittajat hänen omalla klovnimatkallaan ovat olleet Giovanni Fusetti, Mario Gonzalez, Pierre Byland, Philippe Gaulier, sekä La Famiglia Mäkelä ja Z. Giovanzana.

Vuonna 2017 Mäkelä teki hautajaisiin sijoittuvan klovnisoolon nimeltään Halla Kalma -Ajasta iäisyyteen. Soolo sai ensi-iltansa Stoassa 2017. Tällä hetkellä hän työstää sooloa eteen päin Taiteen edistämiskeskuksen yksivuotisen apurahan turvin.

Soile Mäkelä yhdistelee opetuksessaan ranskalaisesta Lecoq-pedagogiikasta peräisin olevia lähestymistapoja sekä quatemalalaisen Mario Gonzalezin näyttelijäntyön harjoitus- ja esitystekniikan metodeja. Omassa pedagogiikassaan Mäkelää kiinnostaa yhdistää eletyn elämän rosoiset tarinat, ajankohtaiset aiheet ja näyttelijäntyöllinen tekninen tarkkuus.

 

OPETUSKIELI

Suomi, paitsi jos ryhmässä on ei-suomenkielisiä niin silloin vaihdetaan englantiin.

 

KURSSIN HINTA

Early Bird-hinta 490€ (30.4. mennessä hakemuksensa lähettäneille)

Normaalihinta 690€

Huom: Pilottikoulutuksen hinta on huokeampi kuin Metamorfoosin koulutus normaalisti.

 

PAIKKA

Opetus:

Teatteri Metamorfoosi/ Point Fixe

Suvilahdenkatu 10 a 4. krs

00500 Helsinki

Kartta

 

Kurssin päätösiltamat:

Paikka varmistuu myöhemmin

 

HAKEMUKSET JA TIEDUSTELUT

MetaPLATFORM:iin otetaan hakemuksien perusteella 14 osallistujaa.

Tutustu kurssiaikatauluihin huolellisesti ja tarkista että voit sitoutua täysipainoisesti projektiin.

Lähetä vapaamuotoinen, kuvallinen hakemus  ja cv Soile Mäkelälle 15.5.2019 mennessä, kiitos. 
soile(at)metamorfoosi.com. 

Tiedot valinnoista ilmoitetaan 31.5. mennessä.

 

KIITOS!

Taiteen edistämiskeskus

 

(Teatteri Metamorfoosi pidättää oikeudet muutoksiin.)