HIMOTTU 2005- naamionvalmistustyöpaja

LARVAIRE-NAAMIOT

 

 

AJANKOHTA

3.-17.7.2005

 

TYÖRYHMÄ

Davide Giovanzana, Laura Mäkelä ja Soile Mäkelä

 

TAVOITE

Kun vielä munasta kuoriutumattoman Teatteri Metamorfoosin tulevat perustajajäsenet tänä vuonna kokoontuivat naamionvalmistuksen merkeissä, tulivat he  tietämättään luoneeksi pohjan monivuotiselle traditiolle. Paikaksi työpajalle muodostui punamultainen mökki Himottu- järven rannalla,  jossa kaiken nykyaikaisen ”mukavuuden” puuttumisesta huolimatta oli oivalliset mahdollisuudet harjoittaa taiteellisia toimia. Teatteri Metamorfoosin kaikkien aikojen ensimmäisen naamiotyöpajan tavoitteena oli suunnitella ja valmistaa kuuden Larvaire-naamion sarja paperista. Sen tarkoitus oli tulla teatterille opetuskäyttöön.   

 

PROSESSISTA

Naamiot suunniteltiin perinteisten sveitsiläisten Larvaire- naamioiden pohjalta. Davide ja Soile olivat käyttäneet kouluaikoinaan kyseisiä naamioita ja todenneet ne kaikin puolin toimiviksi. Haasteena oli valita kuusi erilaista, eri asioita ilmentävää

”tyyppiä”, ja saada kolmesta käsialasta huolimatta mahdollisimman yhtenäinen sarja. Näiden suurieleisten ja pelkistettyjen naamioiden kohdalla se onnistuikin hyvin. Luonnostelu ja muotoiluvaihe tehtiin tiiviisti rinnakkain, ja toisten tekemisiä katseltiin vähän väliä kriittisellä silmällä. Kukin osallistuja valmisti siis kaksi naamiota, mutta jokaisen alle voisi kirjoittaa kaikkien nimet.

 

KÄYTÄNNÖSSÄ

Uutuuttaan kiiltelevät naamiot otettiin ensi kerran käyttöön Lost Persons Arean koulutusjaksolla saman vuoden syksyllä. Myöhemmin ne päätyivät myös itse esitykseen.  Metamorfoosi käyttää näitä kyseisiä naamioita jatkuvasti osana opetusta, ja alun perin teatterin omaan käyttöön suunniteltua sarjaa on tehty tilauksesta myös sirkusesityksiin ja teatteriopetuskäyttöön.

 

L0511- SM