HIMOTTU 2006- naamionvalmistustyöpaja

PUOLINAAMIOSARJA

 

 

 

 

Ajankohta

5-17.8.2006

Työryhmä

 

Yhdistyksen jäsenet Davide, Laura ja Soile,

 

sekä työharjoittelua Turun Taideakatemian

 

nukketeatterilinjalle

 

suorittavat Elina Putkinen ja Maiju Puupponen

Tavoite

 

Tänä kesänä Teatteri Metamorfoosi sai tilaustyön, kun Sibelius-Akatemian oopperalaulajaopiskelijoista koostuva IMPROAH!– ryhmä tilasi seitsemän puolinaamion sarjan tulevaan esitykseensä. Tehtävänä oli suunnitella naamiot oopperan historiallisille naishahmoille, ja esiintyjille mittatilaustyönä alun

piirustuksista ja hahmojen kuvauksista aina lopulliseen toimivaan teatterinaamioon saakka.  

 

 

 

 

Prosessista

 

Tehtävä oli vaativa jo senkin vuoksi että naamioille etsittiin tyyliteltyä commedia dell’artemaista estetiikkaa ja commediassa naishahmoilla ei tunnetusti ole ollut naamioita.
Näyttelijöiden haastatteluiden ja roolianalyysin perusteella tehtiin piiroksia sekä etsittiin eläimellistä ilmettä oopperan kaunottarille. Suunnittelun ja tarkan mittaamisen merkitys korostui, sillä näiden naamioiden oli istuttava juuri tietyille henkilöille, joiden olisi pystyttävä laulamaan ja hengittämään ne kasvoillaan. Tekijöitä oli viisi, joten myös yhtenäisyyteen piti jälleen kiinnittää huomiota. Kuitenkin oli hedelmällistä työskennellä isommassa ryhmässä, jossa jokaisella oli oma erikoisosaamisensa, ja oppinsa jaettavana. Tänäkin kesänä aika meinasi loppua kesken, joten letkeässä kesälomassa oli työleirin makua.

Käytännössä

Naamiot nähtiin käytännössä Teatteri Avoimissa Ovissa ja Masque 2007- naamioteatterifestivaaleilla ”Kuusi Sopraanoa”-esityksessä. Esityksen ohjasivat Mikaela Hasan ja Martina Roos.