POPPIUS -PROJEKTI

 

Poppius-projektin tarkoituksena on säilyttää ja ylläpitää suomalaista taidekäsityöosaamista ja uusiotuotannon myötä herättää henkiin ainutlaatuinen naamiomallisto.

Teatteri Metamorfoosi on sopinut suomalaisen naamiopioneerin  Antero Poppiuksen perikunnan kanssa lateksinaamioiden uustuotannon aloittamisesta.

Poppiuksen suunnittelemat huimat naamiot saadaan taas teatterin palvelukseen. Teatterikoulut, teatteriopettajat ja teatterit ovat halukkaita käyttämään Poppiuksen naamioita opetuksessa ja esityksissä.

 

ANTERO POPPIUS (1922–2005)

– suomalaisen teatterinaamion pioneeri

Antero Poppius oli suomalaisella teatterikentällä tunnettu naamioiden ja rekvisiitan esim. irtopäiden ja käsien valmistaja, kun ohjaaja ja teatteriopettaja Elina Lehtikunnas pyysi häntä 1964 tekemään naamioita teatterikoulutukseen opetusvälineiksi.

Viisikymmenvuotisen uransa aikana Poppius teki yli  kahdeksankymmentä erilaista naamiomallia, joista tunnetuimpia ovat ekspressiiviset kokonaamiot. Ne ovat rikastuttaneet monen opettajan ja teatterintekijän työtä ympäri suomea, sekä ohjaaja Mikko Viherjuuren kautta mm. Ruotsissa, Saksassa ja Amerikassa.

Poppiuksen työlle ei löytynyt naamionvalmistajan elinaikana seuraajaa.

 

NAAMIOT POIS KELLARIN UNOHDUKSESTA, VALOON JA IHMISTEN ILMOILLE

Alkuvuodesta 2013 Antero Poppiuksen naamioateljee siirrettiin kulosaarelaisesta huvilasta sillan yli Teatteri Metamorfoosin uusiin tiloihin Sörnäisiin. Naamiomuotit puhdistettiin, luetteloitiin ja varastoitiin huolella.

Naamionvalmistusryhmä piti ”lateksi-laboratorion”, jossa kokeiltiin eri reseptejä, mukaan lukien Poppiuksen lateksireseptiä ja selvitti, mikä olisi toimivinta tänä päivänä.  Tärkeintä Poppiuksen naamionvalmistustaidoissa oli humoristinen ja teknisesti taitava muototaju, ei niinkään materiaali.

Jatkotuotantoon otettiin aluksi ns. groteski kokonaamiosarja sekä viisi puolinaamiota ja viisi lapsille tarkoitettua eläinnaamiota.  

Teatteri Metamorfoosi aloitti Poppius-naamioiden myynnin loppuvuodesta 2013. 

 

TUKIJOILLE KIITOS!

2011 Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto: Antero Poppiuksen naamioperinteen jatkamiseen ja teatterinaamioateljeetoiminnan aloittamiseen.

2013 Niilo Helanderin säätiö: Antero Poppius-kirjan kirjoittamiseen, Soile Mäkelälle myönnetty henkilökohtainen työskentelyapuraha.